Bibliotheek Borgloon start met afhaalservice tijdens coronacrisis

Uit veiligheidsoverwegingen voor de inwoners en de bezoekers van de bibliotheek, neemt het stadsbestuur van Borgloon de nodige voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken. De bibliotheek wordt zeker tot en met 19 april 2020 gesloten voor alle bezoekers, maar de collectie blijft wel opengesteld. Als alternatieve dienstverlening wordt er gestart met een afhaalsysteem, een gratis dienstverlening in deze moeilijke tijden.

Hoe werkt de afhaalservice?

Stap 1: Materialen vooraf bestellen

 • Kijk in de online catalogus van de bib of de gewenste materialen aanwezig zijn.

  Tip: maak gebruik van Bieblo - de online tool die leessuggesties voorstelt voor jonge lezers tot 11 jaar. Aan de hand van enkele gekozen thema's worden aanwezige titels uit onze collectie voorgesteld. Klik hier om het zelf uit te proberen!
   
 • Maak een lijstje van de aanwezige materialen die je zou willen lezen, bekijken of beluisteren. Noteer de titel en vermeld de materiaalsoort (boek, dvd of cd);
   
 • Stel je lijstje in volgorde van je verlangvoorkeuren op. Vermeld de titels die je het liefst wil bovenaan;
   
 • Bezorg je lijstje aan de bib via het mailadres bibliotheek@borgloon.be of maak een papieren lijstje dat je in onze brievenbus steekt. Opgelet, je kan geen boekenpakket reserveren via 'Mijn Bibliotheek';
   
 • Vergeet je lidnummer (nummer van je lidkaart) of je rijksregisternummer (indien je lidmaatschap gekoppeld is aan je identiteitskaart) niet te vermelden, alsook je volledige naam, adres en telefoonnummer;
   
 • Je kan gelijktijdig bestellingen plaatsen voor meerdere personen (partner, kinderen, ouders, buren,...). Telkens de gewenste titels vermelden, het rijksregister- of lidnummer, de naam en de contactgegevens van de lener.

Stap 2: Samenstellen pakket

 • De bestellingen worden chronologisch volgens ontvangst verwerkt;
   
 • In totaal kunnen er 5 titels per kaart ontleend worden;
   
 • Er wordt in de mate van het mogelijke rekening gehouden met de volgorde van je voorkeuren.

  Tip: noteer altijd meer dan 5 titels. Er kunnen tussentijds immers al titels ontleend zijn;
   
 • De 5 verzamelde titels worden onmiddellijk in uitleen geplaatst. De uitleentermijn bedraagt 4 weken en kan éénmaal verlengd worden met 4 weken;
   
 • Verlengen kan op vraag via mail of online via 'Mijn Bibliotheek';
   
 • Bij het samenstellen van jouw pakket zal de bibliotheekmedewerker steeds handschoenen dragen in het kader van de veiligheids- en hygiënemaatregelen die gelden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Stap 3: Afhalen pakket

 • De bibliotheekmedewerker neemt telefonisch contact met je op om een tijdstip af te spreken waarop de materialen kunnen worden afgehaald. Dit kan enkel tijdens de weekdagen. De bibliotheek is momenteel uitzonderlijk gesloten in het weekend;
   
 • De afhalingen worden gespreid zodat er nooit twee op hetzelfde moment plaatsvinden;
   
 • Jouw pakket wordt samen met de uitleenbon in de inkomhal van de bibliotheek klaargezet op het afgesproken tijdstip. De voordeur zal opengesloten zijn, zodat je jouw pakket zelf kan ophalen in de inkomhal zonder dat je hiervoor in contact komt met de bibmedewerkers;
   
 • Het is niet mogelijk om de bibliotheek te bezoeken of de leeszaal te gebruiken. De deur in de inkomhal die toegang geeft tot de bib blijft gesloten.

Nog geen lid van de bib?

 • Ben je nog geen lid van de bib en wil je toch graag gebruik maken van deze afhaalservice? Dat kan! Vermeld dit dan wel duidelijk in je mail of briefje;
   
 • Noteer de volgende gegevens van het nieuwe lid zodat een lidmaatschap in het bibliotheeksysteem aangemaakt kan worden: naam en voornaam zoals vermeld op je identiteitskaart, adres, telefoon/gsm-nummer, mailadres, geboortedatum en rijksregisternummer;
   
 • Het lidmaatschap is gratis tot 18 jaar. Vanaf 18 jaar bedraagt het lidmaatschap € 5,00 voor 12 maanden;
   
 • Je bibkaart wordt samen met de uitleenbon bij jouw pakket gestoken wanneer je dit komt afhalen;
   
 • Om hygiënische redenen wordt er geen geld aanvaard. Er wordt je een factuur toegestuurd zodat het verschuldigde lidgeld kan worden overgeschreven.

Tot wanneer werkt de bib op afhaal?

 • De afhaalservice is voorlopig van kracht tot en met zondag 19 april 2020. Afhankelijk van de ontwikkeling van het Coronavirus en de te nemen maatregelen kan dit worden verlengd of desnoods ingekort.

Materialen inleveren

Materialen inleveren kan via de inleverbus aan de voorzijde van de bib, links van de hoofdingang.

Voor de materialen die je momenteel in je bezit hebt, hoef je je geen zorgen te maken: de inleverdatum van alle materialen waarvan de inleverdatum voor 19 april 2020 valt, wordt automatisch aangepast naar zaterdag 16 mei 2020.

Lopende boetes

Boetes die reeds vóór 14 maart 2020 aan het lopen waren, lopen niet verder op tijdens de sluitingsdagen. Deze boetes zullen pas verder beginnen lopen vanaf dinsdag 21 april 2020. Het gaat hier dus om boetes op materialen die eigenlijk vóór 14 maart 2020 terug ingeleverd hadden moeten worden.

Materialen reserveren

Had je reeds vóór 14 maart 2020 materialen gereserveerd? Dan kan je deze eveneens enkel op afspraak komen afhalen. Neem hiervoor contact met ons via bibliotheek@borgloon.be en vermeld welke titel(s) je had gereserveerd. Vergeet ook volgende gegevens niet te vermelden: je lidnummer (nummer van je lidkaart) of je rijksregisternummer (indien je lidmaatschap gekoppeld is aan je identiteitskaart), je volledige naam, adres en telefoonnummer.

Een bibliotheekmedewerker zal het materiaal in uitleen plaatsen en neemt telefonisch contact met je op om een afhaalmoment vast te leggen. Jouw pakket wordt samen met de uitleenbon in de inkomhal van de bibliotheek klaargezet op het afgesproken tijdstip. De voordeur zal opengesloten zijn, zodat je jouw pakket zelf kan ophalen in de inkomhal zonder dat je hiervoor in contact komt met de bibmedewerkers.

Elders materialen lenen (IBL)

Elders materialen lenen via interbibliothecair leenverkeer is tijdelijk niet mogelijk. De uitleentermijn voor materialen in je bezit wordt verlengd tot zaterdag 16 mei 2020.

Rouwkoffer

In de rouwkoffer van onze bibliotheek zitten verschillende boekjes voor kinderen over afscheid nemen en omgaan met verdriet. Deze boekjes helpen kinderen niet alleen om hun verdriet te uiten of het verlies te accepteren, maar ze helpen ook volwassenen om aan kinderen uit te leggen wat de dood betekent en hoe je kan omgaan met verdriet.

De bib heeft heel wat boekjes in haar collectie over de thema's verlies, ziekte, de dood en rouwen. Klik hier voor een overzicht van deze boekjes.

Ook nu de bibliotheek tijdens de coronacrisis gesloten is voor bezoekers en tijdelijk een gratis afhaalservice aanbiedt, blijven deze boekjes beschikbaar om op aanvraag uit te lenen. Indien je graag boekjes uit de rouwkoffer wil uitlenen, kan je deze aanvragen via onze afhaalservice.

Lerarenkaart

Indien je je lerarenkaart graag wenst af te halen tijdens de coronacrisis, dien je eerst een afspraak met ons te maken via tel. 012 74 27 39 of per mail via bibliotheek@borgloon.beVergeet zeker je naam en telefoonnummer niet te vermelden wanneer je een mailtje stuurt.

Wij zoeken jouw kaart dan uit en nemen contact met jou op om een afhaalmoment af te spreken. Nadien zorgen we ervoor dat jouw lerarenkaart voor je klaarligt in de inkomhal van de bibliotheek op het afgesproken afhaalmoment. 

Activiteiten

Voorlopig zullen er geen activiteiten plaatsvinden in de bibliotheek.

Bereikbaarheid

Indien je nog vragen hebt, kan je steeds per mail via bibliotheek@borgloon.be bij ons terecht.

Wij danken jullie alvast voor jullie begrip!